Galeasen Jutta af Christianshavn vil være mere synlig i det maritime miljø på Christianshavn og præsenterer nu både ungdomsprojektet ”Hjælp til selvhjælp” og sejlture for private.
Af Lis Hylander
I disse dage vender den 45 tons tunge Galease ”Jutta af Christianshavn” hjem til sin faste kajplads ved havneudløbet mellem Miljøstyrelsens tidl. hovedsæde og Det Hvide Snit. Jutta har i nogle uger været på værft i Gilleje og bl.a. fået nyt bovspryd. Dermed er det 94 år gamle veteranskib i tiptop stand, og klar til nye eventyr.
Selv om man er gammel matros og har levet et langt liv på søen i den danske handelsflåde, kan man godt være både nyskabende og ambitiøs. Og foreningen Galeasen Jutta af Christianshavn, som overtog skibet i 2017, mangler ikke ambitioner på vegne af Jutta. Skibet skal være omdrejningspunkt i et ungdomstilbud under mottoet ”Hjælp til Selvhjælp”. Samme motto, som er mejslet ind i murstenene på Sømandshjemmet, Prinsesse Maries hjem for gamle Sømænd og sømandsenker på Christianshavn. Sømandsforeningen af 1856 driver således nu både en galease og 83 lejemål til tidligere søfolk.
Omsorgssvigtede unge
Galeasen er indrettet med en stor og rummelig salon med plads til 20 personer og et fuldt udstyret pantry. Der er WC og bruserum ombord og 10 faste sovepladser. Dermed er skibet perfekt til at rumme både gæster og ungdom.
”Som en af de sidste autentiske maritime institutioner på Christianshavn, har vi nu valgt at åbne os mere i respekt for omgivende lokalsamfund med bl.a. det formål at støtte børn, unge og folk med generel interesse for søfart”, fortæller formanden for Sømandsforeningen Carsten Nielsen.
”Vi er en gruppe på 20 personer omkring galeasen med en lang historie i søfart og dermed mange erfaringer. Mange søfolk af vores generation havnede til søs som fortvivlede og omsorgssvigtede unge, og det oplever vi desværre også i dag. Men gennem ”Hjælp til selvhjælp” fandt vi en vej videre”, siger Carsten Nielsen.
Foreningen vil tilbyde et samarbejde på frivillig og ulønnet basis. Et fristed med mulighed for personlig udvikling i forbindelse med samtaler og praktisk sejlads.
”Galeasen har en central rolle i vores liv og er beviset på, at engagement og ansvarlighed er med til at skabe en bedre fremtid”, fortæller Carsten Nielsen.
Et værkstedsforløb
Klaus Bo Jensen er skipper på Jutta og har været sømand, siden han var 24 år. Han er dybt engageret i ungdomsprojektet og fortæller, at foreningen vil tilbyde et uddannelsesforløb – et værkstedsforløb – for unge uden uddannelse. Han tror, at projektet kan bidrage til at sætte skub i nogle drømme.
Det overordnede formål med projektet er bl.a. at renovere og vedligeholde den bevaringsværdige galease med respekt for skibets historie, at drive skibet som et sejldygtigt veteranskib for alle og at lade galeasen indgå som en maritim kulturinstitution på Christianshavn og dermed bevare og formidle den maritime kulturhistorie.
Et kursusindhold for unge kan f.eks. indeholde emner som sikkerhed ombord på et skib, viden om rengøring og madlavning, praktisk læring i sømandskab og grundlæggende viden om søfart. Også emner som jobsøgning, oprydning og samarbejde er oplagte fag. Klaus Bo Jensen håber, at Københavns kommune vil samarbejde om projektet.
Det tilbyder Galeasen Jutta
I løbet af foråret vil foreningen præsentere en sejlplan for 2022. F.eks. faste ture, weekendture, private ture, kapsejladser, fisketure og regattaer. Galeasen er opkaldt efter grevinde Jutta af Rosenborg, som er præsident for Sømandsforeningen af 1856, og prinsesse Maries Hjem for gamle sømænd og sømandsenker. Galeasen blev oprindeligt kravelbygget som en hajkutter i eg tilbage i 1927 i Skagen, i 70’erne ombygget til galease og har som M/S Vesterby sejlet løsladelsesture for unge frem til 90’erne – siden ombygget til privat lystyacht. For at komme med på en sejltur skal man være støttemedlem i foreningen. Det koster 150 kr. om året, og indmeldelse kan ske på hjemmesiden www.jutta.org.
Be the first to comment