Af Jesper Schou Hansen
Frustrerede forældre har i Lokalavisen Havnefronten fortalt om, hvad de oplever som lange ventelister til daginstitutioner – og om ventetider, der kunne vare i mange måneder. I øjeblikket står 175 børn på venteliste til deres ønske institution i de områder, som Teglholmen og Sluseholmen hører til, men det er først i 2022, at en ny institution står klar.
I stedet er forældrene henvist til at skrive sig op på garantiventelisten. Her er de så til gengæld ifølge Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (Soc.) garanteret en plads, som dog kan være op til fire kilometer fra hjemmet i en helt anden bydel.
”Jeg har forståelse for, at det er frustrerende for forældrene, at der kan være lang ventetid på at få en plads i ønske-institutionen, som ligger lige rundt om hjørnet. Men der er også institutioner i København med korte ventelister – også i Sydhavnen og på Vesterbro, som man kan skrive sig op til”, siger Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (Soc.) om forældrenes frustrationer.
Noget tyder dog på, at forældrene har en del af have frustrationerne i. Netop på grund af det store pres på institutionerne i området, så har forvaltningen måtte starte nye institutioner i midlertidige lokaler. Det er blandt andet 10 grupper på Støberigade 3 og 10 grupper på Topstykket 4, der begge senere skal rykke videre til nye bygninger, når de engang står færdige.
Knap så forstående
Mens den ansvarlige borgmester slår en optimistisk tone an, så lyder det helt anderledes hos Enhedslisten, der ønsker her-og-nu løsninger og peger på, at udflytterbørnehaver skal være med til at løse udfordringerne.
”Vi har et problem med manglende grunde i flere af byområderne, og her mener vi derfor, at der bør etableres mange flere udflytterbørnehaver. Det er også et godt og populært pædagogisk tilbud til byens børn”, siger Knud Holt Nielsen, der er medlem af børne- og ungdomsudvalget for Enhedslisten. Han understreger, at der også skal etableres flere nye institutioner og peger på Godsbaneterrænnet som en mulighed.
”Det er den eneste langsigtede løsning, og vi har både stemt for udbygning af eksisterende institutioner og etablering af mange nye”.
Også Venstres medlem af udvalget Jens-Kristian Lütken er kritisk. Han mener, at problemet skyldes dårlig planlægning.
”Det er desværre et udslag af, at de nye byområder er blevet underprioriteret i forhold til at have daginstitutioner og skoler klar, når boligerne har stået klar. Der er sat gang i etablering af nye institutioner, men det kommer for sent. Coronatiden har vist os, at der hurtigt kan etableres ny kapacitet på området ved at tænke kreativt. I den forbindelse fik jeg vedtaget et medlemsforslag om at kortlægge de positive erfaringer, vi gjorde os i foråret i forhold til at etablere ekstra kapacitet. For det viste sig, at når kommunen bliver tvunget til det, så kan der faktisk etableres ekstra daginstitutionsgrupper lynhurtigt”, siger Jens-Kristian Lütken, der håber, at forvaltningen hurtigt tager fat i mulige løsningsmodeller.
Brug garantiventelisten
Tilbage på Rådhuset understreger borgmester Jesper Christensen (Soc.), at der ventelisterne til trods er pladser at få. Bare ikke lige der, hvor forældrene ønsker det.
”Forældrene kan vælge at vente på en ledig plads i ønskeinstitutionen. Det gør mange forældre. Men de kan også altid vælge at skrive sig op på garantiventelisten, hvis det vigtigste for dem er at få en plads på et bestemt tidspunkt. Her er man garanteret en plads senest to måneder efter opskrivning. Og der er også pladser at få tættere på end de fire kilometer, som er garantien til forældrene i København”, siger Jesper Christensen, der understreger, at man ikke har problemer med at overholde lovens krav om pasningsgaranti.
I maj rykker en del store børnehavebørn over i kommunes fritidsordning – KKFO. Det plejer at skabe fornyet luft, så flere kan få deres ønskeinstitution, og opskrivningerne på garantilisten bliver færre.
Be the first to comment