Af Jesper Schou Hansen
Når vi når slutningen af maj måned, er Realdania By og Byg færdige med flere års arbejde på ballonhangar-grunden. Det er kun de sidste detaljer med et nyt hegn rundt om arealet og færdiggørelse af udendørsarealer – herunder udendørs ridebane til fritidsklubben Rideklubben Ridevenner, der mangler.
Det fortæller Per Troelsen, der er projektleder på byggeriet for Realdania By og Byg. Dermed slutter et flere år langt renoveringsarbejde, der har sikret både Ballonhangaren for fremtiden og Rideklubben Ridevenner helt nye og stærkt forbedrede forhold.
Da Realdania By & Byg købte ballonhangaren af det statslige ejendomsselskab Freja Ejendomme A/S, var den stærkt medtaget af 100 års vejr og vind og led under statens manglende vedligeholdelse.
Bevaret for fremtiden
Men der er kun få bevarede ballonhangarer i Europa og med Realdanias mellemkomst, blev ballonhangaren istandsat.
”Siden december 2019 har Ballonhangaren været færdigrestaureret, mens den helt nye ridehal blev færdig og taget i brug i september 2020. Vi har fjernet foder- og halmlageret, en staldbygning og den store lade i stål, der stod der, hvor der nu etableres hestefold”, fortæller Per Troelsen.
Med Rideklubben Ridevenners brug af området, har der fra starten været en funktion af ballonhangaren. Og med den nye ridehal og ridebane, så har klubben, der støttes økonomisk af Københavns Kommune, fået både opdaterede og helt nye faciliteter.
”Det er Københavns Kommune, der lejer ejendommen af Realdania til brug for Rideklubben Ridevenner og derfor er der ikke offentlig adgang til arealet – men nu, hvor vi har fjernet de udtjente ladebygninger, kan forbipasserende nyde synet af den gamle hangar og de glade unger – og duften af heste, når de cykler eller går forbi på stien”, siger Per Troelsen.
I de næste par måneder vil den udendørs ridebane blive anlagt, der vil blive sat hegn op og Realdania vil rydde op på grunden, som derefter er helt færdig renoveret.
Ballonhangarens historie
Den sjældne ballonhangar, som der kun findes få af i Europa, er opført i 1917 af Hærens Ballonvæsen. Det oprindelige formål var opbevaring af balloner, der kunne bruges som redskab til observation, når militæret holdt skydeøvelser på Amager Fælled. Bygningen blev dog uaktuel som ballonhangar i takt med at den militære teknologi udviklede sig og har gennem tiden haft forskellige funktioner.
Under 2. verdenskrig blev den, ligesom andre militæranlæg i Danmark, besat af tyskerne, og efter krigen blev den et par år brugt til at huse tyske flygtninge, inden militæret i 1947 helt rømmede området.
Be the first to comment