Boligbyggeri på Refshaleøen rykker nærmere

Af Jesper Schou Hansen

 

Hvis København skal have plads til de næste generationer, så skal planlægningen af boligbyggeri – og hvad der hører til af infrastruktur på Refshaleøen og videre mod Lynetteholmen – snart i gang. Det siger Jonas Bjørn Jensen, Socialdemokratiets politiske ordfører til Havnefronten.

”De næste 12 år skal vi ifølge kommuneplanen have bygget 60.000 boliger. Det er nogenlunde hvad, vi har grunde til. Men derefter – så er der ikke plads til mere. Vi kommer til at tage hul på Kløverparken, Refshaleøen og Lynetteholmen. Ellers er der ingen stedet at bygge boliger – og så bliver byen for de rigeste”, siger Jonas Bjørn.

Alle tre områder kræver imidlertid, at der også bliver taget hul på at få skabt fremtidens infrastruktur.

”Vi kan ikke bygge på Kløverparken (ikke at forveksle med Kløvermarken, Red) uden vi sikre os, at der er infrastruktur med cykelstier, veje etc. Der er i dag hverken kollektiv trafikbetjening eller cykeladgangsveje. Socialdemokratiet mener, at det skal metrobetjenes – og det ligger i den plan, som vi har for fremtidig metro”, siger Jonas Bjørn med henvisning til den plan, der allerede ligger for en ny metrolinje, der også – på sigt – skal betjene Lynetteholmen.

Hvor pengene skal komme fra, har Jonas Bjørn også et bud på.

”Det bliver helt klart med bidrag fra grundejerne i den ene eller andet form. Det gælder både for metro, men det gælder også for omfartsvej”, siger Jonas Bjørn.

 

Refshaleøen starter planlægningen nu

Han forestiller sig, at både arbejdet med Kløverparken og Refshaleøen starter samtidig – og før end de fleste måske forestiller sig det.

”Det er inden for de næste fem år, at planlægningen skal igennem. Så i den kommende valgperiode skal der både være politiske diskussioner og borgerinddragelse”, siger Jonas Bjørn der kalder både den kommende infrastruktur og boligbyggerierne for ”bundne opgaver”, hvis byen ikke skal sande til i trafik og priserne på boliger skal ryge helt gennem loftet.

“På Refshaleøen og i Kløverparken kan der være omkring 15.000 boliger. Så det er klart, der skal være en plan for infrastruktur, inden vi går i gang”, siger Jonas Bjørn, der også har en advarsel til den yderste venstrefløj.

”Nogle partier siger jo åbent (Enhedslisten, Red.) at folk må bo et andet sted end i København. Men hvem skal så flytte? Vi ser en eksplosion i antallet af hjemmeboende børn. Det er gået fra 20 til 30.000 på ti år. Det giver en enorm efterspørgsel på alle slags boliger. Bygger vi ikke, så kommer vi til at sige til københavnerne, at de ikke kan blive boende i København. Og så bliver det de rige, der vinder”, siger Jonas Bjørn.

 

Advarer mod romantisering

Han advarer mod romantiseringen og påstande om, at man bare kan lade være med at ”bygge boliger” og der skal være ”natur alle steder”.

”Den yderste venstrefløj har reelt ikke et bud på hvor københavnerne skal bo. Bortset fra at de vil smide dem ud af byen. Til Rødovre. Men børnefamilier vil fortsat gerne bo i København. Dem, der flytter ud, er de der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen i København. Det skal vi da ændre på. Det er derfor Socialdemokratiet er kommet med en plan for at bygge flere almene boliger”, siger Jonas Bjørn.

Der er kommunalvalg den 16. november.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*