Eksisterende altaner ville aldrig blive tilladt

Rigtig mange af de altaner, som er opsat over de seneste ti år, ville aldrig have set dagens lys, hvis det sæt regler, som forvaltningen har fremlagt for politikerne i Teknik- og Miljøudvalget, var blevet vedtaget. Det viser en gennemgang som Lokalavisen Havnefronten har foretaget.

 

Af Jesper Schou Hansen

 

Politikerne i København har sendt et forslag i høring frem til midten af december, som betyder, at rigtig mange af de altaner, som de seneste ti år er sat op ud mod gaden, aldrig ville blive godkendt i dig.

Lokalavisen Havnefronten har set en række konkrete eksempler på altaner i flere forskellige bydele, som ikke ville blive godkendt, mens andre kun ville blive 60 centimeter dybe og ikke nær så lange som i dag.

Vi har vist billederne til flere politikere. En af dem er Dansk Folkepartis Finn Rudaizky, der selv sidder i Teknik- og Miljøudvalget. Han var i forvejen stærkt skeptisk overfor forslaget om skærpede regler.

”Jeg har selv spurgt til eksempler i flere forskellige bydele, og forvaltningen har givet mig en række eksempler på nuværende altaner, som ikke ville blive godkendt. Jeg synes, alle de viste eksempler alle fortjener altaner, så jeg kan sige, at jeg helt grundlæggende er imod at ændre de retningslinjer. Jeg kan simpelthen ikke få øje på fornuften. De stramme regler er i hvert fald ikke for borgernes skyld, og jeg er altså valgt for at tjene borgerne – ikke for at tjene et eller andet elitært kultursyn”, siger Finn Rudaizky, som især er utilfreds med Socialdemokraterne i sagen om altaner.

 

Skift hos S

Det skyldes, at forslaget om nye og meget skrappe altanregler kommer, efter at Socialdemokratiet har skiftet holdning og nu vil have stramme regler. I forrige valgperiode var Socialdemokratiet ellers bannerfører for at få lempet reglerne.

Det er Marcus Vesterager (S), der selv er uddannet arkitekt, som har taget initiativet til at få ændret reglerne, så det bliver meget sværere at få en altan.

”Min største kritik går på, at man sætter standardiserede altaner op på facader ud til gaden. Gennem de senere år har man virkelig skæmmet facader og fjernet ornamentik”, har han tidligere forklaret. Netop det er årsagen til, at der ikke vil kunne bygges altaner på et af de eksempler, som Lokalavisen Havnefronten har vist til Teknik- og Miljøforvaltningen. Altaner, som Finn Rudaizky (DF) synes er helt ok, men som Marcus Vesterager (S) altså synes skæmmer.

Teknik- og Miljøforvaltningen fortæller Lokalavisen Havnefronten, at svaret på hvilke eksisterende altaner, der kan godkendes efter de nye retningslinjer, vil kræve en egentlig sagsbehandling. Derfor skal udmeldingerne fra Forvaltningen også ses som mere overordnet, da Forvaltningen ikke har sagsbehandlet de fremsendte eksempler.

 

I høring

Frem til midten af december har inviterede interessenter mulighed for at kommer med deres høringssvar til de nye stramme regler. Først derefter vil politikerne tage stilling til dem. Blandt de inviterede til den høring er lokaludvalgene i kommunen. Dermed kan Havnefrontens læsere også give deres besyv til kende via lokaludvalgene. Flere har valgt at lægge en tekst op på deres hjemmeside for at give borgerne en mulighed for at bidrage.

 

Billedtekst:

Ejendommen her på Islands Brygge vil efter det nye forslag slet ikke få altaner. Foto: Havnefrontens arkiv.